Operace výhřezu meziobratlové ploténky bederní páteře

Indikace:  operace se provádí u výhřezu meziobratlového disku s útlakem nervového kořene.

Efekt operace: odeznění nebo zmírnění  bolestí v končetině, tato úleva je většinou patrná již první dny po operaci, kdy jsou přítomny odeznívající bolesti v oblasti operační rány.

Průměrná doba hospitalizace: 4 dny

Anestezie: celková

Průměrná doba operace: 45 minut

Poloha při operaci: na břiše

Průběh výkonu: po uvedení do celkové anestezie a přetočení na břicho je proveden asi 3 centimetrový řez v oblasti dolní bederní páteře. Poté uvolněny svalové úpony a odstraněna nejnutnější část obratlové laminy a žlutého vazu. Následně  již v páteřním kanálu nalezen nervový kořen a durální vak. Kořen odsunut a zpod něj odstraněn výhřez disku a zbytky volných části ploténky odstraněny z meziobratlového prostoru. Operace je ukončena suturou jednotlivývh vrstev a kůže.

Pooperační průběh: po operaci zůstáváte na lůžku a dostáváte léky od bolesti. První den po výkonu vstáváte a pozvolna začínáte rehabilitaci.  Průměrně čtvrtý den po výkonu jste propuštěni do domácí péče.  Stehy jsou vytaženy sedmý pooperační den u Vašeho lékaře nebo na naší ambulanci. Následuje rehabilitace a je možná lázeňská léčba do roku do výkonu.

Rizika výkonu: asi v 9 % operací může dojít k recidivě výhřezu disku, také každá celková anestezie má svá rizika, ale ty jsou při dobrém interním nálezu minimální, v malém procentu se mohou vyskytnout poruchy hojení rány nebo zánětlivé komplikace.